Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Атанас Димитров: Птицеглавият тракийски кораб, който се сглобява на язовир „Копринка”, е подготвен максимално добре преди да бъде зазимен

Тракийският птицеглав боен кораб

Птицеглавият боен тракийски кораб, който се сглобява на язовир „Копринка” от 2018 година, е подготвен максимално добре преди да бъде зазимен и не съществува каквато и да било опасност той да започне да гние. Това каза Атанас Димитров, ръководител на проекта за създаването на кораба, който ще бъде използван като туристическа атракция от Община Казанлък, която е и партньор по проекта. Атанас Димитров

През изминалите две години, от началото на проекта, е направен специален подбор на дървения материал - дъб, изработени са елементите, а през 2018 година корабът бе сглобен и бе направен стрес – тест. „В момента състоянието на конструкцията е много добро, на всички места където се опира дърво в дърво сме сложили древна смола, по древна рецепта - смола с вар, която пази дъба от гниене, въпреки, че този дъб няма как да изгние”, каза Димитров.

Георги Вълевски

Конструктор на кораба е инж. Георги Вълевски, който посочи, че плавателният съд е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу, като са използвани приблизително фреските като форма на кораба и като големина, но е приложен и собствения му опит. До момента е изпълнен наборът на кораба, т.е. наредени са ребрата на кила и са поставени няколко бордови пояса от обшивката, които стабилизират целия корпус. Подобни кораби в древността са строени от суров дървен материал и на открито. „Дъбът е изключително траен вид и е изключено за една зима да се получи каквото и да било гниене по него. Зимно време в студа не може да се работи дърводелска работа. Има къщи направени от дървени греди, които стоят двеста и повече години. Това, което предстои да бъде направено на първо време е първият ред на обшивката, който се нарича шпунтов пояс да бъде поставен. Той не е поставен съвсем съзнателно, защото ако бъдат сложени дъските, обемът вътре ще започне да се пълни с вода и отпадъци, и тогава би било възможно да се получи някакво гниене на дървения материал. Този пояс ще бъде поставен напролет”, каза Вълевски. Георги Вълевски

По професия той е електроинженер. Дълги години се е занимавал с ветроходство, с конструиране на лодки, яхти, а в последните години и с кораби, които имат историческа стойност. Вълевски е конструкторът и на древната тракийска галера „ Резос”
Ръководителят на проекта Атанас Димитров поясни, че предстои още да бъдат изработвани още оръжия, такелажи, метални конструкции, платното на кораба. „Това, което Община Казанлък прави, е изключително впечатляващо, то тепърва ще бъде оценявано”, каза още той. В момента се леят оръжията, изработват се весла, такелажи, предстои да бъдат направени птичите глави, които ще бъдат разположени в двата края на корпуса.

През 2018 година Община Казанлък е изплатила 30 хиляди от общо договорената с екипа на проекта сума в сключения договор, възлизаща на 36 хил. лв. и предстои през 2019 година да бъдат изплатени оставащите 6 хил. лв. Сумата е гласувана от Общинския съвет.

„Корабът е изключително мореходен, в древността е плавал в открито море. С подобни кораби някога от нашите земи се е стигало до Африка”, каза Георги Вълевски.
В подкрепа на думите, казани от колегите му по отношение на гниенето на дървения материал на птицеглавия кораб, световноизвестният мореплавател Дончо Папазов каза, че „Тивия” е дървена лодка на вече 40 години и не е изгнила.

Дончо Папазов

„Това не са едни пари хвърлени на вятъра, а това е вложение в културата, това е напомняне за нашето славно историческо минало, което не се измерва с пари. Една страна се развива, хората се развиват, ако имат самочувствие какво са били. А ние онагледяваме. Община Казанлък влага пари в култура, което няма измерение”, каза Папазов.


Free Joomla Extensions

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

www.jazzfestkz.eu


Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 26.07.2019


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: