Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Кметът на Казанлък: 3 Март е най-важната дата за България и за нас е чест да я отбележим и да бъдем домакини!

Кметът на Казанлък: 3 Март е най-важната дата за България и за нас е чест да я отбележим и да бъдем

По инициатива на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова днес в Зала №6 на Общината се проведе среща по организацията на честванията за 142 години от Освобождението на България на Паметника на Свободата на Шипка. В срещата участваха представители на всички институции, ангажирани по подготовката и провеждането на тържествата.  

Галина Стоянова запозна участниците с готовността на Община Казанлък по организацията на отделните етапи от провеждането на събитията. Честването на Освобождението в Казанлък ще започне на 2-ри март на централния площад „Севтополис“ с официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ. За първи път след това множеството ще се отправи с факелно шествие под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“. Там ще бъде открит възстановеният монумент на загиналите във войните и ще се проведе тържествена заря – проверка.

В празничния ден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи първо благодарствен молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където са положени костите на загиналите руски войни и български опълченци.

Шериф Аликехая: Шипка

Церемонията на самия връх, традиционно, ще започне в 11:00ч. Старозагорският владика ще отслужи заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея.

 Величка Николова: Шипка

Присъстващите се обединиха около решението тържествата да се проведат на първата площадка, в подножието на паметника, както през 2018г. От там започва официалният подход към входа на Паметника на Свободата, от северната страна на монумента. По традиция, след поднасяне на венци и цветя, присъстващите се покланят в криптата на Паметника на Свободата. Дядо Киприан определи избраното място като „подобаващо за честванията“ и си спомни трудностите с почистването на снега преди две години: „Тогава на Шипка доказахме, че можем да сме заедно. А щом всички можем да бъдем едно, значи можем всичко!“, заключи Негово Високопреосвещенство.

 Величка Николова: Шипка

Риска от лоши метеорологични условия отчете и Областният управител Гергана Микова, но коментира: „Каквото и да е времето, щом героите на Шипка са могли, трябва да можем и ние!“. Думите й подкрепи и Кметът Галина Стоянова, която увери, че “каквито и да са метеорологичните условия, заедно с Военните и Полицията задълженията за честванията ще бъдат изпълнени“. Галина Стоянова пожела успех на честванията и отбеляза: „Трети март е най-важната дата за България и за нас е чест да я отбележим и да бъдем домакини.“.

Пресцентър на община Казанлък

Благодарим за споделените зимни изгледи от паметния връх на Шериф Аликехая и Величка Николова!


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: