Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За първи път в село Енина беше пресъздадена традицията свързана с Еньовден


Част от изпълнените ритуали бяха и група ентусиасти от цялата страна, които от три години пресъздават еньовденската традиция в различни краища на България. Идеята за това е на Искра Урумова, автор на трилогията „Откраднато“, „Обречено“, „Опазено“ - една българска приказка, с истории за самодиви, вълшебства и целия приказен свят на българския фолклор. „Това е един сюжет пренесен в съвремието. Вече 3 години отбелязваме Еньовден както са го правили нашите баби, защото искаме да съхраним и предадем на младите хора традициите“, поясни Урумова. Тя подчерта, че тази година изборът ритуалът да бъде пресъздаден в казанлъшкото село не е случаен. Енина е село с традиции, с богата история, с прекрасна природа. „Събираме се хора от цяла България, жени които искат да усетят магията на Енььовден. Избираме си мястото на което ще отбележим празника“, каза още Искра Урумова и обясни целия ритуал, който са спазили с избирането на поляна, брането на 23 билки, оплитането на венеца преди изгрев и неговото дооплитане. Част от ритуалите е и мълчаната вода, с която участниците в него си измиват очите и отпиват.

Кметът на село Енина Димитрина Дончева изрази своята увереност, че веднъж поставено началото на еньовденските ритуали, ще се превърне в традиция за енинци.

Еньовден е празник на билкарите и лечителите, а православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча.


Free Joomla Extensions

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: