Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Музеят на фотографията представя албумът "Паметта на Светлината"

Музеят на фотографията представя албумът

Чудомир, Петко Стайнов, Райна Кабаиванска, Панчо Владигеров, Лили Иванова, Емил Димитров, Гунди, Георги Калоянчев, Татяна Лолова, дори малката Силви Вартан... Галерия от фотографски образи на българския артистичен, спортен и целия обществен елит от средата на 20-и век, реди в продължение на десетилетия майсторът на фотобектива Петър Папакочев. 300 негови художествени черно-бели портрети на знакови лица от родния хай-лайф намират място в книгата-албум „Петър Папакочев: Паметта на светлината“, който ще бъде представен в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък в очакване на Деня на народните будители на 31-и октомври вечерта от 17:30 часа.

Албумът в Казанлък ще бъде представен лично от неговия не по-малко известен син, журналистът Георги Папакочев. Известен като един от основателите на знаковия следобеден радио-блок на „Хоризонт“ в средата на 80-те години на 20-и век, Папакочев-син помни поредица от истории, свързани с именитите личности на България, записвани и чакали с дни, за да се снимат именно, в ателието на прочутия му баща.

Наричан българският Юсуф Карш, фотограф с турски произход от Канада, снимал  световни знаменитости като Хемунгей, Петър Папакочев работи в София. Син на бежанци от македонска Битоля, младият Петър още 15-годишен попада  в ателието на Дражко Дацов, където учи занаята, докато баща му обикаля света по гурбет.  Занаят, в неговите ръце, превърнал се в нещо много повече – в изкуство. Милиони софиянци помнят надписа „Петър ПапакочевЪ“ срещу спирката на Четворката-трамвай при завоя след Операта на бул. „Дондуков“. Странен надпис за времето на соц-а, но – знаков.

Преди това фото-студиото на Петър Папакочев се намира на друго място – в самия център на  жълтите павета, на „Леге“, сегашната колонадата на Президентството. Но бомбардироките на София по времето на Втората Световна война, през 1943 г. разрушават до основи сградата на ателието, открито през 1928 г. Унищожен до последната плака и снимка е и целият фото-архив на Папакочев.  Това обаче не пречи на талантливия фотограф-художник, да продължи. Именно снимки, направени от него след това – са подбрани в албума, дело на Издателска къща „Знаци“, чиято премиера вече мина при голям успех в София.  Албумът публикува и портрети на много световно известни личности, посетили София през тези 60 години. Повечето от включените в книгата снимки, са се превърнали в запазена марка на лицата, които виждаме в тях. Но малка част от публиката знае, че човекът зад обектива, запечатал неповторимите им образи, се казва Петър Папакочев. С издаването на „Петър Папакочев: Паметта на светлината“, тези образи се превръщат в траен знак от образната памет на нацията, което е и целта на самото издание, казва Папакочев – син, когото казанлъшката публика очаква за представянето на албума в навечерието на Деня на народните будители.  

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: