Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

> КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

Обявиха национален конкурс за изработка на кукерска маска

Конкурсът „Да победим злото чрез доброто“ е организиран от Народно Читалище „Освобождение“, в с.Шейново с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“.

продължава>

 

Премиера на пиесата „4 жени без 4G“ представи театър „Любомир Кабакчиев“


Първият премиерен спектакъл за новата година „4 жени без 4G“ е нова пиеса на театър „Любомир Кабакчиев“, която е комичен разказ за зависимостите ни във виртуалния свят и за демоните, които бродят из него. Автор на спектакъла е Петър Влайков, а режись....

продължава>

 

Завръщане на техниката за фотография наречена – цианотипия


Възпитаниците на художествената гимназия в Казанлък имаха възможността да се запознаят отблизо с ефектна техника за фотография наречена – цианотипия. Тя им бе представена от г-н Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков, мл....

продължава>

 

Изложба "Петър Боев - познатият-непознат" в Музея на фотографиятаПърва изложба за годината откриха в Музея на фотографията. Тя е посветена на историографа на българската фотография Петър Боев.

продължава>

 

Откриха IV-я салон на казанлъшките фотографи в Музей на фотографиятаКазанлъчани вече могат да се насладят на творбите в четвъртия салон на казанлъшките фотографи. Участие в салона взеха общо 109 фотоси от 49 автори. След труден избор в изложбата влязоха 44 творби от 33 автора.

продължава>

 

Изложба на Ненко Балкански ще гостува в ПловдивПрез 2022 година се навършват 115 години от рождението на казанлъшкия художник Ненко Балкански. В негова чест Художествена Галерия Казанлък ще гостува с изложбата „Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство“ в Галерия Капана в Пловдив.

продължава>

 

Млад китарист носител на престижна награда в международен конкурс

8-годишният Божидар Вонев от Класа по класическа китара с преподавател Стефан Христов при Народно Читалище „Възродена Искра“ през тази година стана носител на престижна награда в международен конкурс „Алхамбра“ в Испания.

продължава>

 

200 нови заглавия постъпиха във фондовете на библиотека „Искра“200 нови заглавия постъпиха във фондовете на общинска библиотека „Искра“ в град Казанлък. Те са закупени по спечелен проект на Министерство на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2021 г. за ф....

продължава>

 

Четирима са лауреатите от клуб „Светлини сред сенките”


Четирима са лауреатите от клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Ив. Рилски” от изключително престижния, шестнадесети национален  конкурс „Морето, морето, морето”, в който всяка година излъчваме победители. Конкурсът е организиран от Министер....

продължава>

 

Международен хоров фестивал „Акад. Петко Стайнов“Международният хоров фестивал „акад. Петко Стайнов“ за първи е иницииран през 2016 година от фондация Фондация „Петко Груев Стайнов“.

продължава>

 

Млади казанлъшки художници откриха изложба за своите съгражданиМладите художници от школа по русуване „Ренина“ към читалище „Възродена Искра“ откриха изложба „Израстване“ в Изложбена за „Иван Милев“  .

продължава>

 

Казанлъчани отдадоха почит към великия композитор акад. Петко СтайновНа днешния първи декември отбелязваме 125 години от рождението на великия български композитор – академик Петко Стайнов.

продължава>

 

96 години от рождението на Любомир Кабакчиев


На 1 декември се навършват 96 години от рождението на патрона на Казанлъшкия театър – Любомир Кабакчиев.

продължава>

 

Виртуална изложба на Людмил Николов представиха пред казанлъчаниВиртуална изложба на казанлъшкия артист, художник и певец – Людмил  Николов откриха в Културно-информационния център на ул.“Искра“ 4 .

продължава>

 

Излезе преработено издание на сборника за храм-паметник „Рождество Христово“ в ШипкаДопълнено и преработено издание на сборника за Храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка  вече излезе от печат. То е с обем от 240 страници, а поводът е 120 годишнината на Храма през септември 2022 година.

продължава>

 

Величка Николова представи свои кадри в Музей на фотографията"В плен на светлината" е дебютната фотографска изложба на Величка Николова, която тя представи пред своите съграждани в музея на Фотографията.

продължава>

 

Изложба „Спомени през обектива на Любомир Чуканов“Близките на фоторепортера Любомир Чуканов с помощта на Музея на фотографията и вестник ИСКРА, откриха изложбата в галерия „Иван Милев“.

продължава>

 

184-годишният кестен в двора църквата „Свети Великомъченик Георги“ в село Енина вече е защитенМинистърът на околната среда и водите Асен Личев обяви статут на защитени  пет вековни дървета в териториалния обхват на Регионалните инспекции по околната среда и водите – Стара Загора и Благоевград.

продължава>

 

Пет туристически обекта в региона на Казанлък участват в Годишните награди в туризмаПет туристически обекта в региона на Казанлък участват в тазгодишното шесто издание на Годишните награди в туризма. Организираният от Министерство на туризма онлайн конкурс ще определи носителите на призове в 10 категории, като пет туристически обект....

продължава>

 

Исторически музей „Искра“ във фокуса на национални и международни научно-изследователски проекти

Юбилейната 120-годишнина на Исторически музей „Искра“ съвпада с навършването на 50 години от края на разкопките на праисторическата могила Казанлък и съпътства реализирането на няколко важни научно-изследователски проекта в областта на археолог....

продължава>

 

Теодосий Спасов откри фотографска изложба „Антарктида“ в Музея на фотографията

Музикантът с огромен кръг почитатели по цял свят – Теодосий Спасов откри фотографска изложба „Антарктида“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в град Казанлък. Кадрите са интересни моменти от посещението на Спасов в българската ба....

продължава>

 

Обновяване оборудването на фондохранилището

Приключиха дейностите по проект „Обновяване оборудването на фондохранилището на отдел „История на българските земи XV-XIX в“ към ИМ „Искра“ гр. Казанлък“, който бе спечелен след обявена от Министерство на културата сесия за финансиране на проек....

продължава>

 

Спектакъл по разкази на Йовков представи Театър „Любомир Кабакчиев“

Примиера на пиесата „Любов по чумаво време“ представи пред казанлъшката публика театър „Любомир Кабакчиев“. Спектакълът е по режисура на Светлин Ивелинов.

продължава>

 

Вокална студия „Искрица” празнува 25-годишен юбилей

В Световния ден на музиката, вокална студия „Искрица” празнува своя 25 годишен юбилей на сцената на Читалище „Искра”. Концертът е със специалното участие на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев.

продължава>

 

Организират 4-ти салон на казанлъшките фотографи

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства очаква майсторите на изкуството на светлината – автори от град Казанлък и населените места в общината, както и родени в Казанлък, но живеещи в други населени места, за участие в Четвъртия салон....

продължава>

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: